RioRadar volgt alle Nederlandse olympiërs op basis van gezichtsherkenning

August 10, 2016

Gezichts- en spraakherkenning analyseert online video automatisch

Amsterdam, 10 augustus 2016 – De website www.RioRadar.nl is gelanceerd en volgt alle Nederlandse sporters die actief zijn tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De website is een initiatief van Media Distillery, TNO, VicarVision en SpraakLab en is het resultaat van een project dat ondersteund wordt door het SIDN fonds.

De initiatiefnemers hebben baanbrekende technologie ontwikkeld om automatisch gezichten te herkennen in bewegend beeld en dit te combineren met automatische spraakherkenning, logoherkenning en ondertitel herkenning. Op deze manier ontstaat een unieke mogelijkheid om video’s te doorzoeken. De techniek is toegepast op alle online video’s op de website van NOS. Alle geplaatste video’s worden direct geanalyseerd en resultaten worden in realtime toegevoegd op RioRadar.

Wanneer één van de 243 Nederlandse Olympiërs in beeld is of genoemd wordt, wordt dit automatisch weergegeven op RioRadar zodat iedereen het fragment van zijn favoriete sporter terug kan zien. Tevens laat de RioRadar-meter ook zien welke sporter het langst in beeld is geweest gedurende de Olympische Spelen.

Roland Sars, CEO van Media Distillery: “Met ons platform willen we het mogelijk maken om televisiebeelden, online video’s of ander videomateriaal te kunnen doorzoeken op spraak, tekst, logo’s, gezichten, en in de toekomst andere objecten, zoals men gewend is van zoeken op internet. RioRadar is een perfecte demonstratie van de kracht van deze techniek die we binnenkort breed willen gaan uitrollen”. Dezelfde techniek wordt reeds gebruikt voor de zoekmachine Audio Zoeken op de website van BNR Nieuwsradio.

Valerie Frissen, directeur van het SIDN fonds: “Deze techniek vergroot de toegankelijkheid van online audio en video door online videocontent doorzoekbaar te maken. De techniek kan zowel voor de mediasector als de individuele internetgebruiker van grote waarde zijn. We zijn blij de ontwikkeling van deze technologie te hebben ondersteund”.

De gebruikersinterface van RioRadar is open-source beschikbaar op GitLab.